Alegerea unui catel

RSS

ALEGEREA UNUI CATEL

09 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea unui catel
Alegerea unui catel
Majoritatea oamenilor aleg catelul fara a face vreun test, lasand la voia intamplarii, a primei impresii sau a primului contact responsabilitatea fericirii lor viitoare. Catelul va deveni un caine echilibrat, temator, agresiv, depresiv, nervos?
Mult timp s-a crezut ca toti cateii sunt identici daca au aceeasi baza genetica si aceiasi parinti si ca dragostea si educatia oferite de stapan sunt suficiente pentru a-i transforma intr-o companie perfecta. Multi proprietari de caini agresivi sau anxiosi au fost invinovatiti pe nedrept. Fiecare catel are o personalitate proprie, determinata partial de fondul sau genetic, dar si de mediul intrauterin, de primele relatii cu mama sa si de educatie. Perspectiva a 10 sau 15 ani de convietuire necesita luarea unor precautii!
Au fost puse la punct diferite teste pentru alegerea unui caine astfel incat acesta sa se integreze bine in familia stapanilor adoptivi si sa raspunda pozitiv asteptarilor acestora, fie ca este vorba despre un caine ce companie, de paza sau folosit in asistenta persoanelor cu handicap. Cu cat catelul este mai mare, cu atat personalitatea sa este mai bine formata. Retineti urmatoarele etape critice:
 • 6 saptamani: identificarea speciei este inca insuficienta;
 • 5-8 saptamani: insusirea ritualurilor de supunere si calmare;
 • 8 saptamani: conditionarea locurilor de eliminare;
 • 12 saptamani: sfarsitul socializarii cu omul si cu celelalte animale;
 • 10-14 saptamani: sfarsitul perioadei de reglare emotionala si de adaptare la mediu;
 • 15 saptamani: ierarhizarea intre catei.

Nu exista un test definitiv

Nu exista un test perfect. Foarte putine teste au fost validate din punct de vedere stiintific printr-o evaluare numerica demonstrata dupa sase lunim un an sau doi. Este imposibil de prevazut statutul social si ierarhic al cainelui adult doar prin analiza catorva parametri ai catelului, mai ales daca are doar 7 sau 8 saptamani.
Toate testele sunt propuse sunt orientative, nici unul definitiv. Nimeni nu ar putea realiza o expertiza bazandu-se pe aceste teste.

La ce varsta trebuie adoptat catelul?

Recomandarea mea este sa va luati un catel de 7-8 saptamani pentru ca, in mod normal, el a achizitionat deja conceptul de identificare a speciei, precum si ritualul de supunere si de calmare prin contact cu mama sa. La aceasta varsta s-a incheiat munca de ierarhizare in raporturile cu ceilalti catei si cea de detasare de mama. Personalitatea catelului este deja bine formata si are la dispozitie intre 4 si 6 saptamani pentru a se adapta cat mai bine la noul mediu.
Nu va sfatuiesc sa va luati un catel mai mic de 6 saptamani. Daca mediul de crestere imbogateste catelul (socializarea cu oamenii, obisnuirea cu zgomotele etc.), o varsta mai marede 8 saptamani este acceptabila. Totusi nu este recomandat sa luati un caine mai mare de 3 luni pentru a-l creste intr-un mediu calm daca ulterior va trebui sa traiasca la oras!

Cateva informatii despre anturajul cainelui

Veti gasi mai jos o serie de elemente care influenteaza comportamentul actual si viitor al cainelui. Bineinteles ca nu veti putea avea posibilitatea de a evalua toate aceste elemente atunci cand veti alege cainele. Ceea ce conteaza este sa luati decizia facand tot posibilul pentru a aduce sansa de partea dumneavoastra.
Elementele care trebuie luate in considerare sunt urmatoarele:
 • alegerea crescatorului;
 • observarea modului in care a fost crescut catelul;
 • observarea mamei;
 • observarea tatalui.

Alegerea crescatorului

Un crescator trebuie sa aiba urmatoarele calitati (lista de mai jos nu este exhaustiva):
 • Incearca sa-l ajute pe cumparator sa vada daca rasa dorita este o alegere buna.
 • Face o clasificare a cumparatorilor in functie de criterii precum mediul, socializarea, sistemul familial, modalitatea de cooperare.
 • Incearca sa evalueze cunostintele cumparatorului in materie de comportament canin, grija ce trebuie sa i se acorde etc.
 • Solicita cooperarea cu persoana interesata pentru a o informa asupra oricaror tulburari de comportament sau de ordin fizic ale parintilor.
 • Evalueaza si selectioneaza fiecare catel pentru a propune o integrare optima in familia adoptiva.
 • Incurajeaza cumparatorul, il asculta si il sfatuieste sa cumpere un anumit caine sau nu in functie de dorintele acestuia.
 • Asigura supravegherea tuturor cateilor vanduti.

Evaluarea modului in care a fost crescut cainele

Exista trei criterii principale care intra in calcul in evaluarea unei cresteri. Fiecare poate primi nota 0, 1 sau 2. Totalul punctelor pentru cele 5 criterii poate fi maxim 10. Cresterea va fi evaluata de la 0 la 5 sau 10 puncte din 10. Cu cat totalul este mai apropiat de nota maxima, cu atat catelul are sanse mai mari de a fi corect socializat.

Criteriu Valoare
Curatenia custii. Grija pentru o buna igiena denota interesul si dragostea crescatorului pentru caini.  
Cusca foarte curata 2
Cusca cat de cat ingrijita 1
Cusca murdara, prost intretinuta 0
Pozitia custii fata de cea a casei stapanului. In mod ideal, cateii se cresc in casa, in mijlocul familiei. Cu cat cusca este mai izolata de locuinta stapanilor, cu atat mai reduse vor fi contactele sociale ale cateilor cu acesti  
Catei crescuti in casa, in bucatarie, in mijlocul oamenilor 2
Catei crescuti la distanta, avand contacte reduse cu crescatorii 1
Catei crescuti intr-o dependinta, avand contacte foarte reduse cu crescatorii 0
Numarul si sexul celor care se ocupa de catei. Cu cat numarul acestora va fi mai mare, iar acestia vor fi mai diferiti, cu atat cateii vor socializa cu spatiul uman in general.  
Catelul se afla in contact cu barbati, femei si copii care ii ating 2
Catelul se afla in contact cu un singur tip uman 1
Catelul se afla in contact cu doua tipuri umane: barbat si femeie, barbat si copil, femeie si copil etc. 0
Blandetea interactiunii cu cainele. Se poate observa rapid purtarea de grija a crescatorului fata de catei: daca o face cu dragoste sau este doar o simpla activitate profesionala. Sa nu se uite faptul ca animalul are nevoie atat de competente profesionale din partea crescatorului, cat si de dragoste.  
Interventii blande, fara tipete. 2
Interventii indiferente 1
Interventii dure, brutale, tipand la catei sau la ceilalti caini. 0
Existenta unei camere de joaca, adica a unui loc in care sunt reunite diverse obiecte: radio, oglinzi, jucarii colorate si zgomotoase, texturi variate ale solului, zgomote si diversi stimuli  
Camera este curata si bine echipata 2
Camera este dotata doar cu cateva jucarii 1
Absenta oricaror stimuli: cateii stau pe beton sau pe linoleum, fara jucarii sau alti stimuli. 0
Total din 10


Dupa cum ati putut constata descendenta din parinti campioni nu are nimic de-a face cu micul nostru test. Este o slabiciune a acestuia, fara indoiala, dar eu consider ca a avea parinti celebri nu este o garantie suficienta. Deocamdata nu sunt puse la dispozitie in cazul cainilor – ca in cel al bovinelor, de exemplu -, teste de calitate a parintilor realizate pe baza testelor facute pe descendenti. Calitatea descendentei ramane singura garantie a calitatii parintilor.

Obsevarea mamei

Cateaua isi influenteaza puii in timpul gestatiei. Tot ea este si prima educatoare. Evaluarea mamei poate oferi o prima idee despre comportamentul cateilor. Acordati 0, 1 sau 2 puncte fiecaruia dintre criteriile de evaluare de mai jos:

Mama a fost crescuta in familie sau in cusca  
Familie 2
Cusca 1
Cate putin din cele doua 0
Mama a participat la concursuri? Daca da, ce rezultate a obtinut? Poate fi o informatie importanta daca doriti sa aveti un caine aspectuos, un caine de familie, sportiv sau de aparare.  
Rezultate bune 2
Neparticiparea la concursuri sau rezultate slabe 0
Mama este prezenta printre catei?  
Absenta 0
Prezenta ocazional 1
Prezenta aproape incontinuu sau cand vrea ea 2
Care este atitudinea mamei: manifesta comportamente pozitive de curiozitate, de sociabilitate, de toleranta, de autocontrol - sau negative - latrat excesiv, tentative de agresare a musafirilor, comportamente de evitare si de ascundere - care indica un dezechilibru emotional?  
Mama tematoare si asocila 0
Mama sociabila, care se controleaza 2
Comportamente fata de catei  
Mama intoleranta, care isi evita puii 0
Mama toleranta si grijulie cu puii 2
Invatarea ritualului de supunere si autocontrol. Mama poate fi inlocuita de un alt caine adult cu rol de educator. Trebuie sa stati mai mult timp pentru a observa, fara a interveni, felul in care adultul il invata pe catel pozitia culcat si controlul miscarilor. Aceasta se face printr-o muscatura controlata de gat si de fata - adultul asezandu-se deasupra catelului ca si cand l-ar strivi sub el.
Eventual, mama se multumeste sa maraie la un catel care se ghemuieste.
 
Invatare corespunzatoare 2
Absenta invatarii 0
Aprecierea subiectiva a relatiei existente intre catei, mama si crescatori  
Relatie distanta 0
Relatie apropiata 2
Total 10

Observarea tatalui

Temperamentul este potential ereditar. Astfel, comportamentul tatalui il poate influenta pe cel al puilor. In observarea tatalu trebuie sa fim atenti asupra sociabilitatii, tolerantei si apropierii, a contactului si a prezentei oricarei forme de agresivitate. Deoarece rareori tatal a crescut in acelasi mod cu mama, este adesea dificil sa se faca aceasta evaluare.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
19 Mar 2009
mada

foarte interesant

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.