Adoptarea unui catel

RSS

ADOPTAREA UNUI CATEL

03 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Adoptarea unui catel
Adoptarea unui catel
Multe persoane adopta un caine adult. Unele criterii pe care le-am prous pentru alegerea unui catel sunt valabile si in cazul in unui caine aflat la varsta adulta:
  • Alegerea sexului;
  • Alegerea dupa criterii estetice;
  • Testele pentru determinarea starii de sanatate.
Aspectul estetic al unui caine este confirmat in timp, criteriu de altfel esential in alegerea unui animal in scopulparticiparii la concursuri sau al reproducerii. Problema aspectului estetic este importanta pentru un caine de casa. Insa intervin alte chestiuni la alegerea unui caine.
  • Adoptarea unui caine provenit dintr-o crescatorie.
  • Adoptarea unui caine provenit dintr-un padoc.
  • Aflarea catorva amanunte despre cel care adopta.

Adoptarea unui caine provenit dintr-o crescatorie

Adoptarea unui caine dintr-o crescatorie ar trebui sa fie o garantie a calitatii. Intr-adevar, cainele poate fi evaluat in functie de mai multe criterii calitative.

Calitatea si renumele crescatoriei

In primul rand exista criterii igienice si cele ale starii generale ale catelului. In cazul in care cainii par ca se simt bine si nu prezinta probleme comportamentale precum agrsivitatea, hiperactivitatea sau teama, aveti de-a face cu o crescatorie bine pusa la punct.
Transaprenta cu care se lucreaza, permisiunea de a vedea si de a afla totul – fara a va ascunde nimic – sunt alte indicii ale calitatii. Daca animalele sunt ascunse si vi se interzice accesul in anumite incaperi – cu exceptia celei in care sunt tinuti cateii abia fatati si a separeurilor -, este cazul sa deveniti neincrezatori.

Comportamentul cainelui

Va trebui sa stati cateva ore in crescatorie pentru a observa comportamentul cainelui pe care v-ati propus sa il adoptati, felul in care s-a integrat in grupul din care faceti parte si maniera in care socializeaza cu ceilalti caini si cu oamenii.
Puneti intrebari cu privire la trecutul cainelui, la primele sale luni de viata si la experienta sa autoritara. Incercati sa aflati cate ceva despre achizitiile cainelui. Puneti intrebari care sa atraga raspunsuri ample, nu monosilabice.

Actele doveditoare

Pentru adoptarea unui catel sau a unui caine adult, trebuie intocmite actele de proprietate asupra acestuia si cele de garantie. Daca veti cumpara un caine la un pret ridicat intr-un anumit scop, este indicat sa-i cereti crescatorului garantia ca animalul are toate calitatile necesare pentru a va atinge scopul propus, fie ca este vorba de reproducere, concursuri sau expozitii sau, pur si simplu, despre viata in mijlocul familiei dumneavoastra. Pentru acest din urma caz, cainele trebuie socializat cu adultii, cu copiii si cu persoanele varstnice. Nu trebuie sa se teama de zgomotele orasului, trebuie sa fie curat etc. Ramane la latitudinea dumneavoastra sa va stabiliti exigentele.

Adoptarea unui caine dintr-un padoc

Nu puteti avea aceleasi pretentii cand adoptati un caine dintr-un padoc ca atunci cand ati cumpara unul dintr-o crescatorie. Cel dintai caz este legat cu precadere de dorinta de a salva cainii abandonati. Totusi, trebuie sa stiti ca aproape 80% dintre cainii aflati intr-un padoc se afla acolo deoarece prezinta tulburari comportamentale. Este posibil sa fie vorba despre o patologie individuala sau aceasta dereglare poate fi cauzata de o proasta relatie cu familia de adoptie. Cum veti putea afla raspunsul?
Un caine foarte bland in incinta padocului este posibil sa nu fie obisnuit cu copiii sau cu nou-nascutii, cu pisicile, cu pasarile sau cu zgomotele strazii. Din acest punct de vedere, a observa un caine in interiorul padocului nu este suficient. Cu toate acestea, viata in padoc va permite sa stabiliti capacitatea cainelui de a trai in grup, o informatie deosebit de importanta.

Pierderea ritualurilor

Inainte de a se fi alaturat familiei dumneavoastra, cainii din padoc au trait, in cele mai multe cazuri, intr-o familie, ceea ce ar insemna cel putin trei medii de viata diferite, fiecare cu propriile reguli si cu propriile ritualuri de calmare. Prin schimbarea mediului de viata, cainele isi schimba automat si ritualurile, pierzandu-si asadar efectul linistitor si ritualurilor familiei sale si regasindu-se in contextul ritualurilor unei alte familii, intelege in mai mica masura, deci generatoare de angora. Cainele provenit dintr-un padoc trece printr-o perioada de anxietate dce dureaza de la 3 la 6 saptamani inainte adaptarii la noua familie. El poate prezenta un comportament calm sau agresiv, dar nu intotdeauna iese in evidenta adevarata sa personalitate. Abia dupa 6 saptamani incepeti sa-l descoperiti asa cum este el intr-adevar.
Aceasta perioada poate sa provoace conflicte cu familia de adoptie. Ar trebui sa dati dovada de multa toleranta si rabdare. Este necesar sa-i oferiti cainelui un cadru de viata propice pentru a-i facilita adaptarea.
In cazul in care cainele continua sa puna probleme si dincolo de varsta de 6 saptamani, va trebui sa consultati un specialist in comportamentul animal.

Persoana care adopta

Omul adopta un caine cu un anumit scop, care nu este insa intotdeauna pe deplin constientizat. Adoptarea unui caine atunci cand persoana respectiva are o problema- chiar daca nu are drept scop rezolvarea acestei probleme – poate conduce la situatii dificile daca animalul nu se ridica la inaltimea asteptarilor sale. Ne referim aici la urmatoarele situatii:
  • cand tocmai a murit fostul caine;
  • cand persoana trece printr-un moment dificil;
  • cand animalul trebuie sa umple un gol afectiv.
Doar anumiti caini pot indeplini rolul de „terapeut” pentru o persoana aflata in suferinta. In cazul unui doliu, cainele poate accelera procesul; avem de-a face aici cu asa-numitul „caine reparator”. Daca animalul devine insuportabil, perioada de doliu se prelungeste, apar neintelegeri cu cainele, iar stapanul risca sa ajunga la o epuizare nervoasa si emotionala. Este foarte dificil de ales un caine „reparator” sau un caine „terapeut”.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
10 Aug 2011
ell

eu abya mi-am luat un katelush de la adapost si este fff dragutz si la dapost se comporta altfel decat se comporta de cand lam adus acasa

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.