Comunicarea la cateii de varste fragede

RSS

COMUNICAREA LA CATEII DE VARSTE FRAGEDE

21 Apr 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Comunicarea la cateii de varste fragede
Comunicarea la cateii de varste fragede

O ierarhie incepe sa se faca simtita printre catelusii de la aceeasi mama aproape imediat ce apar pe lume, in functie de pozitia mamelonului pe care il prind cand se hranesc. Acelasi mamelon ramane in proprietatea catelusului pe toata perioada alaptarii. Este posibil ca acest lucru sa aiba urmari in evolutia individuala a catelusului.

Avantajul unei pozitii fruntase

Pozitiile de alaptare cele mai bune sunt cele din partea superioara a corpului catelei.

Ordinea aparitiei pe lume sau a greutatii la nastere nu are nicio importanta in ceea ce priveste mameloanele la care catelusii ajung sa se hraneasca; dar fiindca mameloanele superioare produc mai mult lapte, catelusii care se hranesc la ele se vor dezvolta mai repede si este probabil sa atinga dimensiuni mai mari decat catelusii obligati sa se hraneasca la mameloanele inferioare.

Mameloanele cele mai bune vor produce o cantitate mai mare de imonuglobina cu efect protector, care exista in laptele catelei in primele zile de viata ale puilor. Catelusiicare se hranesc de la aceste mameloane vor fi mai rezistenti la infectii, iar atitudinea lor dominatoare va fi mentinuta datorita avantajului greutatii. Desi ordinea ierarhica intermediara se poate modifica, exista de regula un catelus subordonat, care va da semne de comportament docil.

Cainii sunt fie conducatori ai haitei, fie supusi. Daca adoptati un catelus dominant, va trebui sa va erijati dumneavoastra in postura de lider al haitei in casa inainte ca el sa aiba aceasta sansa.

Primele lectii

Nou-nascutii sunt lipsiti de vedere si auz. Nu pot sa isi controleze singuri temperatura corpului in mod eficient, si vor pierde caldura foarte usor. Ca urmare, se vor inghesui frecvent unul intr-altul pentru a pastra caldura sau se vor ghemui langa mama lor. In relatia mamei cu puii, caldura corporala, atingerea si mirosul sunt foarte importante pentru intarirea acestei legaturi. Nasul catelusului este vital pentru a-l ajuta sa gaseasca atat caldura, cat si hrana.

Desi catelusii nu sunt capabili sa mearga in aceasta perioada, chiar si un nou nascut poate sa isi ridice capul si sa-si foloseasca coada pentru mentinere echilibrului. In primele doua saptamani de viata, puii vor sta impreuna, pana cand vor putea sa se deplaseze. Dupa sapte saptamani, catelusul este pregatit sa deprinda reactiile comportamentale fundamentale venite din partea oamenilor.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Limbajul cainilor
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.