Toaleta iepurilor

RSS

TOALETA IEPURILOR

21 Feb 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Toaleta iepurilor
Toaleta iepurilor

Tesalatul este o parte importanta a ingrijirii de zi cu zi iepurasului dumneavoastra. Perierea si pieptanatul blanii trebuie facute cu grija. La fel ca si pisicile, iepurii sunt foarte dichisiti, ei facandu-si toaleta zilnic.

De ce este nevoie de tesalat

Iepurii naparlesc in mod constant. De-a lungul anului, iepurasul dumneavoastra va trece prin perioade de naparlire usoara si naparlire abundenta. Daca nu il tesalati, o va face singur, ceea ce duce adesea la ingerarea de ghemotoace de par si chiar la ocluzii intestinale, soldate cu o vizita la veterinar. Dati-i mereu animalului dumneavoastra fan de timoftica si fan de ovaz in abundenta, schimbate zilnic, pentru a-l ajuta sa isi pastreze organismul liber de acumulari de par. Unii iepuri isi schimba blana rapid, in doar cateva zlle, in loc sa o faca treptat. Pentru acesti iepuri, periatul si pieptanatul nu sunt de ajuns, ci va trebui sa inlaturati smocurile uriase de par cazut. Fiti deosebit de atent in lunile de vara, caci, cu cat il pieptanati mai mult si ii indepartati parul cazut, cu atat ii va fi mai racoare.

Perii si piepteni

Veti avea nevoie de o perie (nu prea aspra) una confectionata pentru pisici si un pieptene de plastic. Trebuie sa fiti bland, deoarece pielea fina a iepurelui se rupe usor daca il periati sau pieptanati foarte viguros. Veti descoperi ca aproximativ de trei ori pe an iepurele dumneavoastra naparleste considerabil si s-ar putea sa va ia ceva mai mult timp ca sa ii faceti toaleta. Vara, un prosop umed va opri parul sd zboare prin casa, in timp ce continuati sa il periati si sa indepartati parul cazut.

A-i face sau a nu-i face baie iepurelui

Baile NU sunt NICIODATA recomandate. Multi iepuri au murit in mijlocul baii. Aceasta le coboara in mod dramatic temperatura, cauzeaza un stres cumplit si nu este necesara. Iepurii in salbaticie nu se imbaiaza niciodata si, afara de cazul in care veterinarul va indica sa spalati fundul iepurasului dintr-un considerent de ordin medical, nu exista nici un motiv sa ii faceti baie.

Purecii

Daca aveti cumva pureci in casa, nu va cufundati iepurasul in apa ca sa scape de ei, deoarece acest lucru poate fi periculos si a fost fatal in unele cazuri. Nu este nevoie decat de un praf simplu impotriva purecilor pentru pisici, aplicat doar o data, foarte usor. Daca trebuie sa stropiti prin casa cu o solutie impotriva purecilor, faceti-o cand iepurele este afara pentru cateva ore. Iepurii de casa care nu ies din casa nu au, de regula pureci.

Toaleta iepurilor de angora

Iepurele angora, cu blana lui superba, are nevoie de ingrijire si atentie deosebite. lnstrumentul indicat pentru toaleta unui iepure angora este un “suflator” care arata si functioneaza la fel ca un aspirator de praf, cu deosebirea ca el nu aspira, ci sufla in afara.
Majoritatea iepurilor angora sunt foarte blanzi. Intoarceti iepurele pe spate si puneti-i in poala; suflati pe abdomenul lui, cautdnd smocuri de par incalcit. Daca vedeti asa ceva, desfaceti-le cu degetele si folositi o tesala pentru a indepartati parul mort. Apoi puneti iepurele pe o surprafata tare, tineti furtunul calm la 30 de centimetri de iepure si suflati aerul pe tot corpul animalului.

Parul cazut va zbura prin aer, asa ca este mai bine sa executati operatiunea afara. Repetati intreg procesul, daca este nevoie. Facuta in mod regulat, toaleta iepurelui angora ar trebui sa va ia mai putin de 10 minute pe zi.

Rabdarea este cheia ingrijirii iepurelui dumneavoastra. Nu va stresati din cale afara iepurasul, dichisindu-1 pe o vreme foarte ficrbinte, ci asteptati sa se racoreasca. Intotdeauna purtati-va cu blandete.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Iepuri
03 Dec 2011
denisa

cum isi fac animalele toaleta zilnica?

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

animale-mici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.