
- Link-uri utile
- Creare site
Imaginati-va un iepure. Ce vedeti? Urechi pleostite si o codita pufoasa. Si un set de “cutite” pe cinste. Iepurii au, in total, 28 de dinti: sase dinti incisivi (sau frontali) si 22 premolari si molari, de asemenea numiti dintii “obrajilor”.
Problemele cu dintii se numara printre cele mai des intalnite probleme de sanatate cu care se confrunta iepurii. Unele se pot preveni, altele se pot trata, iar unele va vor chinui animalul toata viata lui. Iata cum sa ingrijiti dintii iepurelui dumneavoastra.
Spre deosebire de dintii omului, dintii iepurelui nu au smalt, ceea ce inseamna ca se tocesc rapid. Ei au radacini deschise, asta insemnand ca ei continua sa creasca pe parcursul intregii vieti a animalului. Nervii se opresc chiar sub linia gingiei, fapt care impiedica durerea in timp ce dintii se tocesc.
In salbaticie, iepurii mananca, in principal, iarba si arboret scund. Dintii incisivi reteaza plantele, dintii obrajilor le macina. In mod normal, dintii nu necesita prea multa ingrijire. Continua retezare cu dintii din fata si mestecarea cu ceilalti dinti ii pastreaza bine aliniati si le asigura uzura constanta si egala, prevenind cresterea excesiva.
Uneori insa, dintii isi pierd alinierea (se descentreaza), cauzand ceea ce se numeste malocluzie (inchiderea proasta a maxilarelor).
Malocluzia maxilarelor duce adesea la “taisuri”, muchii ascutite pe dinti cauzate de tocirea neregulata. Aceste taisuri pot taia obrajii si limba, ceea ce este dureros pentru animal si, de asemenea, duce la infectii.
De fiecare data cand duceti iepurele la veterinar, cereti-i sa ii controleze dintii. Daca iepurele dumneavoastra sufera de vreuna din formele de malocluzie, veterinarul ii va “tunde” dintii. Incisivii sunt scurtati, de regula, fara sedare; totusi, sedarea este necesara pentru scurtarea corespunzatoare a dintilor “obrajilor”. Desi scurtarea dintilor nu va elimina problema, ea va reda dintilor lungimea normala, astfel incat animalul dumneavoastra sa poata manca asa cum trebuie, si va netezi muchiile care ar putea taia gingiile.
Intrucat malocluzia nu poate fi vindecata, iepurele dumneavoastra va avea nevoie sa i se scurteze periodic dintii. Frecventa scurtarii difera de la iepure la iepure si depinde de gravitatea anomaliei; unii iepuri au nevoie de tratament o data pe an; altii s-ar putea sa aiba nevoie de el din doua in doua luni.
Dupa scurtarea dintilor, veterinarul trebuie sa trateze ranile din gura; majoritatea se vindeca foarte repede fara tratament desi, daca suspecteaza infectii, veterinarul s-ar putea sa prescrie antibiotice.
In primele zile dupa tratament, s-ar putea sa fie nevoie de alimentare fortata. Puteti folosi hrana de legume pentru copii mici, piure de legume proaspete sau terci preparat din granule macinate si apa.
Daca la doua-trei zile dupa scurtarea dintilor iepurele continua sa saliveze sau are probleme cu mancatul, cereti-i veterinarului sa ii examineze din nou gura, pentru a se asigura ca nu au mai ramas “taisuri” si ca eventualele taieturi se vindeca.
In cazuri grave de malocluzie, s-ar putea ca veterinarul sa recomande inlaturarea pe cale chirurgicala a incisivilor.
Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.
urasc iepuri si ma doare capul