Ingrijirea iepurelui pe timpul verii

RSS

INGRIJIREA IEPURELUI PE TIMPUL VERII

21 Feb 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Ingrijirea iepurelui pe timpul verii
Ingrijirea iepurelui pe timpul verii

Indiferent daca traiesc afara sau in casa, iepurii sunt sensibili la caldura. Daca temperatura incepe sa treaca de 27 grade Celsius, trebuie sa luati masuri de precautie suplimentare pentru a preveni congestia cerebrala, cauzata de caldura, si moartea iepurilor.

Daca lucrati departe de casa in timpul zilei, asigurati-va ca cineva vine acasa la pranz, pentru a va racori iepurele, a-i asigura umbra, sa dea drumul la ventilator, daca iepurele este inauntru, si sa ii puna in cusca cateva sticle de 2 litri umplute cu apa de la gheata, bine inchise. Tesalatul mai frecvent pe timpul verii inlatura excesul de par si, astfel, iepurelui nu ii este foarte cald.

Preocupari speciale daca iepurele este afara

  • Adapostire: daca se poate, aduceti iepurele in casa pe timpul noptii, cand riscul de a fi atacat de animale de prada este foarte mare. Daca nu puteti, bagati cusca iepurelui intr-o cusca de caine sau chiar intr-un grajd unde inchideti caii peste noapte. Asigurati-va ca peretii custii nu au sparturi in plasa de sarma cu ochiuri mici, ca acoperisul este solid, la fel ca si zavorul. Pe timpul zilei, cusca trebuie pusa intr-un loc in care este permanent umbra.
  • Asternutul: puneti in cusca un asternut moale si o cutie mare pentru satisfacerea nevoilor. In aceasta cutie puneti un asternut precum Carefresh sau asternut similar din hartie sau chiar paie. Asternutul din cusca, precum si cel din cutie trebuie schimbate des, pentru a reduce riscul de boala asociata cu fecalele sau amoniacul acumulate.
  • Regimul alimentar: dati-i iepurelui granule simple, fan din belsug (fan de timoftica sau ovaz), ape si legume proaspete, schimbate zilnic. Inlaturati toate legumele care nu au fost mancate in cateva ore. Apa este un element vital in timpul verii. Iepurele dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la apa curata si proaspata, pentru a nu ii fi cald.

Iesiti afara des ca sa vedeti ce face iepurele. Uitati-va la comportamentul lui, la excremente si la cat a mancat. In timp ce sunteti afara, tesalati-i si uitati-va dupa rani sau alte aspecte care nu sunt normale. Acesta este un moment grozav sa strangeti relatiile cu iepurele dumneavoastra.

Preocupari deosebite privind iepurele tinut in casa

  • Adapostire: iepurilor le place sa roada, asa ca ascundeti snururile sau cablurile electrice sau acoperiti-le cu plastic dur. In casele fara aer conditionat, ventilatoarele si sticlele cu apa la gheata sunt foarte importante pentru a feri iepurele de caldura.
  • Regim alimentar: dati-i iepurelui granule simple, mult fan (fan de timoftica si ovaz), apa si legume proaspete, schimbate zilnic. Inlaturati toate legumele care nu au fost mancate in cateva ore. Apa are o importanta vitala in timpul verii. Iepurele dumneavoastra trebuie sa aiba acces permanent la apa curata si proaspata, pentru a nu ii fi cald.

Iepurii sunt mai activi in zori si in amurg, preferand sa doarma in timpul zilei. Jucati-va cu el dimineata devreme sau cand incepe sa se intunece. Veti fi mai rasplatit daca va tineti de acest program. Tesalati zilnic iepurele, pentru a inlatura parul care cade.

Deseori, iepurii de interior naparlesc mai mult, din cauza ca le este prea cald. Tineti iepurele in cea mai racoroasa parte a casei.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Iepuri
04 Aug 2012
roxana

Am si eu un iepurasi nu stiu exact varsta eu al am de 2 ani azi am observat ca ai cade foarte rau parul sa fie de la mancare va rog datim un sfat va multumesc

13 Mar 2011
tony

ador iepurii

07 Jul 2010
George

ador iepurasii
eu am 10iepurasi 6 femele si 4 masculi

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

animale-mici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.