
- Link-uri utile
- Creare site
Unii iepuri sunt mici: rasele pitice olandeza si poloneza cantaresc sub 2 kilograme. Altii sunt mari: Uriasul Flamana si “Urechi Pleostite” cantaresc peste 5 kilograme. Cum exista in jur de 50 de rase diferite, aveti de unde alege.
Acesti descendenti ai iepurelui european sunt tovarasi activi, care traiesc relativ mult. Ingrijit bine, un iepure de interior poate trai de la7 la 10 ani (recordul este l7 ani).
Spatiul minim dintr-o cusca pentru un singur iepure este de 0,6 x 0,6 x 1 m. Desi multe custi sunt confectionate din sarma, este important ca o zona a podelei sa fie din material solid. In acest sens sunt bune ziarele si o saltea din iarba de mare. Salteaua poate fi folosita in siguranta si ca material de ros. O alta optiune este sa folositi un prosop sau o blana sintetica “de oaie”, daca iepurele dumneavoastra nu o roade, sau, la fel de bine, o cutie simpla de carton. Acestea ii asigura iepurelui o zona “de odihna” si previn formarea ulceratiilor pe “talpile” acestuia. Aceste rani apar atunci cand iepurele este tinut in permanenta pe o podea de sarma.
Ca si pisicile, iepurii pot fi dresati sa foloseascd o cutie in care sa isi faca nevoile, asa ca amplasati una sau doua in colturile custii si umpleti-le cu fasii de ziare sau hartie reciclata sau cu iarba sub forma de cocoloase, produs care se gaseste in comert. Daca sunt ingerate, acestea nu cauzeaza probleme intestinale. Evitati talasul, cocenii de porumb si cojile de nuci.
Iepurii au nevoie de un regim alimentar bogat in vitamine si cu un continut mare de fibre (15%). Dati-le in cantitati nelimitate fan de iarba, ca de exemplu cel de timoftica. Fanul de lucerna nu este recomandat din cauza ca este prea bogat in calciu si proteine pentru iepurii adulti. In plus, pentru iepurii mai mari de opt luni, adaugati la dieta l/8 pana la l/4 ceasca de granule pentru iepuri din comert la doua kilograme greutate corporala, de doua ori pe zi. Evitati acele granule care contin nuci si cereale. Pentru iepurii mai mici de opt luni, hrana va contine granule simple de lucerna, in cantitate nelimitata. Limitarea granulelor pentru iepurii tineri poate avea efecte dezastruoase.
Legumele cu frunze, proaspete, sunt extrem de importante. Dati zilnic minim o ceasca de legume la 1,5 kilograme corp. Incercati sa le dati muguri de lucerna, patrunjel, frunze de sfecla, frunze de conopida si varza, morcovi si frunze de morcovi, andive, piper verde, laptuca, frunze de zmeura, tulpini de grau verde, dovleac, frunze de ridichi si de papadie. Iepurilor pare sa le placa orice, dar, la fel ca la toate animalele, este irnportant ca orice fel de hrana sa fie introdusa treptat, pentru a evita tulburarile gastrointestinale. In general, fructele, cerealele si produsele fainoase trebuie date numai in cantitati limitate, intrucat excesele pot provoca diaree. Limitati fructele la doua linguri pe zi, alegand fructele precum merele, perele, prunele, pepenii, zmeura, papaya, coacazele, murele si ananasul. Evitati fructele cu continut mare de zahar, bananele si strugurii.
Dati-le zilnic apa proaspata intr-o sticla de apa sau o oala de lut, grea. Schimbati apa in fiecare zi si dezinfectati vasul o data pe saptamana.
Iepurilor le place sa alerge si sa sara, asa ca este important sa le asigurati un spatiu sigur in care sa faca miscare. Ei trebuie sa aiba mai multe ore de “antrenament” pe zi care sa le asigure concomitent bunastarea fizica si cea mentala. Aceasta poate include activitati de interior sau in aer liber, cu anumite restrictii. Zonele din interiorul casei trebuie asigurate impotriva iepurilor. Iepurii vor roade mobila. presurile, draperiile si cablurile electrice, asa ca inlaturati aceste tentatii sau feriti-le din calea animalelor. Treceti cablurile electrice prin tuburi din PVC, pentru a asigura protectia iepurilor in fata pericolului de electrocutare.
Spatiile din aer liber trebuie sa fie complet imprejmuite. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 26 grade Celsius. Iepurii se incing usor la calduri, din cauza blanii lor dese si a faptului ca nu transpira. Ei trebuie permanent supravegheati, astfel incat nici un animal de prada sa nu ii atace pe neasteptate. Alte riscuri ale expunerii in aer liber sunt parazitii externi, precum purecii si capusele. Vigilenta si tesalarea meticuloasa previn instalarea acestor paraziti. In sfarsit asigurati-va ca zona de joaca nu a fost stropita cu pesticide sau substante fertilizante.
Mai puteti imbogati viata animalului dumneavoastra de casa dandu-i sa roada ramuri netratate de citrice sau bucati de lemn netratat. O cutie de carton sau o punga mare de hartie umpluta cu fan constituie un loc in care iepurele se poate ascunde sau sapa. Alte jucarii potrivite sunt mingile din sarma pentru pisoi - care au in interior clopotei - precum si sulurile de hartie igienica. Nu folositi jucarii facute din polistiren sau plastic, deoarece aceste materiale sunt foarte daunatoare daca sunt ingerate.
Pieptanati zilnic blana iepurelui cu un pieptene cu dinti foarte desi. Daca gasiti purici, chemati veterinarul inainte de inceperea vreunui tratament, deoarece multe produse impotriva puricilor sunt riscante pentru sanatatea iepurelui dumneavoastra. De asemenea, folositi o tesala pentru indepartarea parului in exces, mai ales in perioada in care inimalul naparleste si ii cade mult par. Acest lucru va preveni ingerarea ghemotoacelor de par. O perie moale poate fi un articol de toaleta pe care se pare ca iepurii o apreciaza mult. Verificati saptamanal, cu atentie, dintii, nasul si ochii iepurelui, pentru semnalarea din timp a oricaror aspecte anormale. Ghearele iepurilor trebuie taiate la fiecare opt saptamani.
Ori de cate ori va jucati cu iepurele sau ii faceti toaleta, aveti grija sa ii sustineti labele din fata si partea din spate a corpului, manuirea incorecta putand cauza probleme la sira spinarii. Urmariti zilnic activitatile iepurelui. Daca nu mananca bine, si excrementele sunt putine sau lipsesc, s-ar putea ca el sa fie bolnav si trebuie sa chemati imediat rnedicul veterinar.
eu o sa imi iau luna ce vine si vreau sa invat ceva despre iepuri sa stiu ce mananca
am o intrebare
pot sai dau susai?? ca un prieten mia spus ca da iar altul ca nu pe care sa il cred?? :((
foarte dragutz am si eu 1 iepurash alb si mic,il ador
shi yo am uh iepurash :D :x e negru shi mik, nu sunt sigura c resa este dar il ador :x
Si eu am 2 iepurasi: o femela neagra si un mascul alb cu negru:X ii ador
super tare!!!!!!!!!!
Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.
am o intrebare sepoate sa hranesti iepurii ku frunze de pantrujel ????