De ce trebuie tinut iepurele in casa?

RSS

DE CE TREBUIE TINUT IEPURELE IN CASA?

21 Feb 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
De ce trebuie tinut iepurele in casa?
De ce trebuie tinut iepurele in casa?

Primavara, pe masura ce temperaturile cresc, s-ar putea sa fiti tentat sa va lasati iepurele sa se bucure de vremea de afara. Dar iepurii de casa sunt foarte sensibili la schimbarile de temperatura de afara, se stie ca primavara mercurul termometrului oscileaza salbatic. Temperaturile sub 10 grade si peste 27 grade Celsius pot avea efecte dezastruoase asupra sanatatii iepurelui dumneavoastra. Orice temperatura peste 27 grade Celsius trebuie sa va indemne sa aduceti in casa iepurele de exterior sau sa ii asigurati un mediu umbros, racoros. Unii mor de caldura verii in custi situate afara, cand stapanii lor nu verifica sa vada cum sunt sau nu ii aduc in casa. Temperaturile sub 10 grade Celsius sunt prea reci si au ca efect imbolnavirea.

Bolile

Bolile trec usor neobservate la iepurii de exterior, din cauza ca semnele sunt subtile. Detinatorii de iepuri de exterior care au murit spun adesea ca iepurele se simtea bine cand l-au vazut ultima oara, iar apoi “a murit din senin”. Printre bolile care se instaleazd rapid si nu sunt observate la iepurii de exterior se numara:

  • Atacul de caldura (infierbantarea excesiva intr-o zi de vara, fapt care duce la moartea iepurelui).
  • Pietrele la vezica urinara (incordare in timpul urinarii, posibil cu sange; in acest caz, este necesar examenul veterinar imediat. Si adesea operarea).
  • Blocajul cauzat de par (blocajul digestiv brusc care adesea are semne subtile precum scaderea poftei de mancare, excremente mai putine sau mai mici, aspecte deseori neobservate in cazul iepurilor de exterior).
  • Pasteureloza (o infectie microbiana care se evidentiaza prin scurgera din ochi si nas, dificultate si respiratie si care necesita ingrijire veterinari imediata).

Animale de prada

Indiferent de cat de sigura considerati ca este cusca, ea nu este suficient de sigura decat daca aveti un grajd incuiat sau o zona cu dubla imprejmuire. Ratonii si cainii par sa constituie cele mai mari motive de ingrijorare. Unii oameni considera ca iepurii sunt foarte fricosi si se pot “speria de moarte”.

Compania

Iepurii sunt sociabili; lor le place compania stapanilor lor. Lasarea unui iepuras afara toata ziua il face pe acesta sa se instraineze de oameni si sa isi dezvolte mai mult instinctul salbatic. Multi se plang ca iepurasul lor din curte nu este prietenos cu ei sau cu copiii lor cand se duc sa se joace cu el sau sa ii dea de mancare. Iepurele, lasat afara, nu este legat de stapanul lui si nici nu intelege persoana care acum iese afara si apoi il iubeste. Ca si in cazul altor animale, o legatura adevarata se dezvolta cand petreceti mai mult timp cu iepurele dumneavoastra.

Alte motive de ingrijorare cu privire la siguranta iepurelui

Exista si alte riscuri la care sunt expusi iepurii de exterior. S-au raportat cazuri de iepuri furati din curti, iepuri carora le-au dat drumul din custi copiii din vecini, si iepuri care au fugit din curti sau custi. Din nefericire, sfarsitul lor a fost tragic.

De ce sa riscati viata iepurasului dumneavoastra lasandu-l sa stea singur afara? Tineti iepurasul in casa, si astfel veti observa orice schimbare care ar putea sfarsi prin a va costa mult mai mult in cabinetul veterinarului sau, si mai rau, viata iepurasului.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Iepuri
05 Feb 2012
andreea

foarte bine ati facut si eu va multumesc deoarece ma ajutat

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

animale-mici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.