Alegerea unui iepure

RSS

ALEGEREA UNUI IEPURE

21 Feb 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea unui iepure
Alegerea unui iepure

Desi iepurii expusi in magazinele de animale de casa sau prezenti in spectacole pot arata atat de diferiti unul de altul incat cu greu par sa apartina aceleiasi specii, cu totii sunt iepuri domestici, descendenti ai iepurelui european. Datorita administrarii atente, de care au avut parte de-a lungul a doua sute de ani, iepurii domestici sunt intilniti acum in peste treizeci de specii diferite si o suta de varietati.

Aspect

Unii, precum cei de angora, sunt bine cunoscuti, altii, precum gigantul flamand, havana sau albastrul american sunt mai putin raspanditi. Toti apartin ordinului Logomorfelor, ceea ce ii face sa fie rude cu iepurii de camp, in general mai rnari, sau cu micutii pika asiatici. Iepurii de camp si iepurii de casa pot fi greu de deosebit - ambii au urechi lungi si coada scurta -, dar sunt specii distincte.

Daca puii proaspat fatati au blana si topaie primprejur, atunci aveti de-a face cu iepuri de camp. Puii de iepuri de casa sunt orbi, fara par si neajutorati la nastere.

Alimentatie

Iepurii de casa sunt erbivori. Dar cine a fost vreodatd “rontait” de unul stie ce incisivi dezvoltati au. Acesti dinti sunt adaptati la retezarea tulpinelor plantelor si rosul scoartei copacilor, si continui sa creasca pe intreaga durata a vietii iepurelui. Datorita apetitului lor (plantele si frunzele contin atat de multa apa incat iepurii trebuie sa manance foarte mult pentru a se satura), iepurii

in salbaticie pot deveni o pacoste, distrugand pogoane intregi de vegetatie.

Daca va ganditi sa va luati unul acasa, aproape tot necesarul lui de hrana poate proveni din hrana granulata din comert destinata anume iepurilor de casa. Hrana zilnica este 1/4 ceasca de granule la 2,5 kilograme greutate animal. Verdeturile, legumele, cerealele, fanul si fructele pot fi date ca supliment. Fanul, indiferent de alegere, ar trebui sa fie mereu disponibil, insa lucerna n-ar trebui sa fie data iepurilor de peste opt luni. Este prea grea.

Dintii iepurelui dumneavoastr vor avea totusi nevoie sa roada ceva, iar daca il lasati sa umble liber prin casa, acel ceva va fi cel mai probabil picioarele meselor si scaunelor sau cablurile electrice.

Adapostire

Cel mai probabil va veti tine iepurele intr-o cusca amplasata fie in casa, fie afara. Aveti grija ca el sa aiba mult spatiu si aer. Iepurii sunt, prin natura, animale de vizuina si le place sa stie ca au un adapost. In cazul in care podeaua custii este de sarmda impletita, aveti grija ca iepurele sa aiba o scandura pe care sa stea, ca picioarele lui sa nu aiba de suferit de pe urma faptului ci stau tot timpul pe impletitura de sarma. Daca doriti sa lasati iepurele sa umble liber prin una sau mai multe camere, nu uitati sa inlaturati cablurile electrice si asigurati-va ca mobila nu este cea la care tineti foarte mult.

Aspecte deosebite

Iepurii sunt cei mai activi dimineata si seara tarziu. In timpul zilei, prefera sa fie lasati in pace, sa se odihneasca si sa doarma. Daca sunt deranjati in timpul acestor perioade, pot deveni tafnosi si pot chiar musca. De asemenea, iepurilor le place sa ramana pe teren sigur si sa nu fie luati in brate si purtati de colo-colo.

Daca ii intelegeti comportamentul normal si va adaptati lui, puteti avea o relatie minunata, plina de iubire cu iepurele dumneavoastra pufos, dar evitati sa-l corcoliti prea mult, luandu-l in brate.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Iepuri
10 May 2013
leo

buna ! la cine pot sa imi dresez si eu iepurele ?

30 Dec 2009
Loana

Pt o alimnetatie sanatoasa, iepurii au nevoie de fan ca alimet de baza si de foarte multe vegetale si verdeturi. In niciun caz nu sunt bune acele suplimente din comert. In niciun caz nu se dau legumele ca supliment, daca nu sunteti capabili sa va verificati sursele, macar nu publicati astfel de tampenii pe site; nu de alta, dar asa se imbolnavesc bietii iepurasi. Daca este alimentat corect, un iepure nu va trebui dus niciodata la veterinar.

03 Dec 2009
marcel

ma intereseaza dac merita sa cresti iepuri de casa intr-o gospodarie individuala destinati pentru vinzari .Deci infiintarea unei asa numite mici afaceri ar fi rentabila sau nu?

21 Mar 2009
OFER INFORMATII DESPRE IEPURI SI DESPRE CRESTEREA ACESTORA !!!

OFER INFORMATII DESPRE IEPURI SI DESPRE CRESTEREA ACESTORA TUTUROR CELOR CE VOR SA AFLE MULTE LUCRURI DESPRE IEPURI SI VOI RASPUNDE LA TOATE INTREBARILE LEGATE DESPRE IEPURI.VA AJUT DACA VRETI SA VA INCEPETI O AFACERE CU IEPURI ! SUCCES !!! MA PUTETI CONTACTA LA ID-UL DE YAHOO MESSENGER : "iepuriconstanta" SAU ADRESA DE E-MAIL / MAIL : "iepuriconstanta@yahoo.com"

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

animale-mici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.