A inmulti sau a nu inmulti iepurii de casa

RSS

A INMULTI SAU A NU INMULTI IEPURII DE CASA

21 Feb 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
A inmulti sau a nu inmulti iepurii de casa
A inmulti sau a nu inmulti iepurii de casa

Exista 45 de rase de iepuri recunoscute, de la Piticul Olandez, de 900 grame, pana la Uriasul Flamand, care cantareste 9 kg. Unele rase sunt mai docile decat altele si au tipuri diferite de blana. Dar toate au in comun capacitatea mare de reproducere.

A inmulti sau a nu inmulti

Cele mai multe animale nu sunt deosebit de greu de inmultit insa, pentru un crescator responsabil, in multirea este mult mai grea. Inmultirea se poate face din motive indreptatite sau din motive gresite. Primele preocupari sunt acestea:

  • Legea: asigurati-va ca autoritatile locale va permit sa tineti numarul de iepuri si alte animale pe care planuiti sa il aveti.
  • Spatiul: toti iepurii noi vor avea nevoie de o cusca potrivita, de umbra si sa le fie asigurate siguranta si confortul. Sase iepurasi nascuti o data sunt foarte nostimi cand sunt mici, dar vor avea nevoie de sase custi separate cand vor implini trei luni.
  • Un plan pentru iepurasi: de ce ii inmultiti? Pentru ca sa fie animale de casa? Pentru blana? Pentru ameliorarea rasei si pentru expozitie?
  • Piata: Exista oameni care vor animalele dumneavoastra? Dumneavoastra doriti sa le impartiti cu ei? Daca nu aveti cereri pentru plasare, inmultiti doar atatia cati puteti creste.

Motive gresite pentru inmultire

  • Vreti sa-i inmultiti pentru ca iepurasii sunt foarte nostimi. Nu uitati ca ei vor creste rapid si s-ar putea sa nu mai fie chiar atat de nostimi. Ce veti face atunci?
  • Vreti sa va lasati animalele sa trdiasca experienta miracolului nasterii. Dupa “miracol”, sunteti pregatit sa aveti grija de rezultat?
  • Vreti sa inmultiti iepurii ca si ii vindeti. Daca nu urmariti in mod serios promovarea unei anumite rase, este putin probabil ca veti avea cumparatori. Pregatiti-va sa gazduiti noii iepuri mult timp.
  • Vreti doar sa vedeti ce o sa iasa daca impreunati un Angora Englezesc cu un Mini Pleostit. Nu faceti asta, animalele nu sunt experimente; ele nu sunt create pentru a satisface curiozitatea cuiva.
  • Vreti doar sa vedeti ce culoare veti obtine. Puteti afla culorile citind o genetica a culorii. Nu este nevoie sa inmultiti iepurii ca sa vedeti care va fi rezultatul.

Crescatorul responsabil

Ca sa fiti un crescator responsabil, cugetati bine asupra fiecarui aspect inainte de a trece la fapte. Nu uitati ca “ce este mic e si frumos” si ca “ce este putin este mai bun”. Asa ca nu va pripiti. Fiecare iepuras are nevoi frzice si emotionale. Detinand un numar mic, puteti da atentie fiecarui iepure. Umbland cu ei in mod frecvent, le veti dezvolta increderea in oameni si veti avea suficient timp si energie pentru a mentine un mediu curat, liber de boli, pentru iepurii dumneavoastra.

Ganditi-va bine ce veti face atunci cand iepurasii vor creste. Fiecare va avea nevoie de o cusca spatioasa, in caz ca nu le gasiti alte camine. Daca iepurasii sunt inca tinuti laolalta cand ating maturitatea sexuala, adica la varsta de trei luni si jumatate, ei vor da nastere altor iepurasi. O nastere poate sa aduca pe lume l0 sau 11 iepurasi. Daca in aceeasi cusca aveti un mascul si trei iepuroaice, in foarte scurt timp va puteti trezi cu treizeci de iepurasi. Este mai bine sa aveti custi goale in asteptarea urmatoarei nasteri, decat sa aveti iepurasi care nu au custi goale in care sa se duca.

Un crescator responsabil nu se va repezi sa vanda. Nu oricine este potrivit pentru toate rasele. Discutati cu potentialii cumparatori; intrebati-i despre: a) scopul cumpararii iepurasului; b) conditiile de adapostire a iepurasului; c) stilul de viata, al cumparatorului (de exemplu, daca el calatoreste mult, cine va fi ingrijitorul); d) daca are timp, rabdare si instrumentele necesare tesalarii corespunzatoare iepurasului.

Daca raspunsurile va spun ca persoana in cauza este un tatic/o mamica potrivit(a), atunci i-ati gasit iepurasului un nou camin. Daca nu, va fi mai bine sa refuzati sa vindeti, indiferent de cati bani este vorba.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Iepuri
01 Jan 2013
dumitrascu bianca

imi plac foarte mult IEPURASII SI AS VREA SA AM SI EU UNUL

SEMNAT BIA

01.01.2013

02 Dec 2011
david

si pe mine m-ar interesa :(

27 Sep 2010
dana

cum se numeste iepurele care apare aici?va rog mult de tot sa.mi spuneti.multumesc anticipat.

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

animale-mici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.