Alegerea unui hamster auriu

RSS

ALEGEREA UNUI HAMSTER AURIU

21 Feb 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea unui hamster auriu
Alegerea unui hamster auriu

Daca va ganditi la hamsterul dumneavoastra auriu ca la un atlet olimpic la proba de rezistenta sau ca la un fel de Frumoasa din Padurea Adormita, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti privitor la ingrijirea lui si la istoria lui pentru a-i crea cel mai bun mediu posibil in care sa traiasca.
Toli hamsterii aurii domestici sunt descendenti ai unei singue generatii de pui abia fatati descoperiti in Siria, in 1930. Un zoolog care se afla in calatorie a descoperit puii de hamster in vizuina lor si a transportat trei dintre ei in Europa, in captivitate. Progeniturile lor au fost aduse in Statele Unite in 1938, ca animale de cercetare in laborator, iar apoi au devenit animale de casa raspandite. Mai mult de un milion de hamsteri sunt acum folositi anual in cercetarea de laborator, situandu-i pe locul trei in randul animalelor pentru experiente, dupa soareci si sobolani.

Aspect si comportament

Cel mai raspandit hamster de casa este hamsterul sirian sau hamsterul auriu. Caracteristica hamsterilor sirieni este parul lor roscat-auriu care se intinde neted pe corpurile lor mici si compacte. Puteti gasi hamsteri intr-o gama larga de lungimi si culori care variaza de la alburiu la negru castaniu.

Majoritatea hamsterilor sunt docili, in afara de cazul in care sunt surprinsi sau deranjati in timpul ciclului lor de somn de 14 ore pe zi. Daca treziti un hamster care doarme, va puteti astepta la o muscatura taioasa a dintilor lui incisivi care cresc perrnanent!

Alimentatie

Regimul alimentar al unui hamster ar trebui sa constea, in principal, din graunte si seminte, desi, mai mult decat majoritatii altor rozatoare, lor le plac legumele proaspete si au mai multa nevoie de ele. Stomacul hamsterului are doua compartimente pentru a facilita digerarea hranei dure. Principalul compartiment este o “camera” de fermentare, la fel ca la stomacul vacii. In ciuda complexului lor aparat digestiv, s-ar putea ca hamsterii sa aiba nevoie sa-si manance excrementele, ca o metoda de dubla digestie a hranei, menita s-o proceseze cornplet. Aceasta practica nu este intalnita numai la hamsteri; cobaii fac acelasi lucru.

Adapostire

Animalul dumneavoastra preferat esteo faptura solitara si are nevoie sa traiasca singur. Cusca unui hamster auriu n-ar trebui sa fie mai mica de 0,1 metri patrati, dar hamsterul dumneavoastra va fi mult mai fericit intr-o cusca de doua ori mai mare. El are nevoie de spatiu, pentru miscare, de un strat gros de talas ca asternut pe podeaua custii, si un loc linistit in care sa doarma dus, ziua.

Aspecte deosebite

Singuratici in salbaticie, hamsterii se insotesc adesea cu alti membri ai speciei lor numai pentru imperechere, iar apoi se despart.

Ca atare, hamsterii au repulsie fafa de a ramane permanent atasati de altii. Veti descoperi ca animalul dumneavoastra de casa este o faptura solitara si n-ar trebui sa incercati sa-l adapostiti impreuna cu alti hamsteri. Cand sunteti pregatit pentru a incepe sa umblati cu hamsterul dumneavoastra, nu uitati ca el are vederea relativ slaba si se bazeaza putemic pe simtul mirosului pentru a identifica alte animale. Nu-l abordati niciodata pe furis si nu urnblati cu el cu degetele mirosind a mancare.

Un hamster de casa are nevoie de aceleasi lucruri ca si verii lui salbatici: multa miscare, hrana, apa proaspete la dispozitie si un loc sigur si linistit in care sa doarma dus majoritatea zilei. Va fi cel mai fericit daca ii oferiti spatiu si-l lasati sa se odihneasca dupa programul lui si nu dupa cel al dumneavoastra.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Hamsteri
12 Jun 2009
da

stiu

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

animale-mici
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.